Update: Er was toch geen sprake van Fraude bij spoedtest
Vandaag met het ministerie van Volksgezondheid dat Spoedtest.nl geen fraude heeft gepleegd met vaccinatiebewijzen. Wel werende er op grote schaal onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven aan klanten van spoedtest. Lees hier verder
Het ministerie van Volksgezondheid deed maandag aangifte tegen spoedtest.nl op verdenking van Fraude wegens valse vaccinatiebewijzen, aangemaakt door artsen van spoedtest. Alle 100 spoedtest-locaties zijn per-direct geblokkeerd van het CoronaCheck-systeem. Ook kunnen er geen nieuwe afspraken worden gemaakt bij spoedtest via Testen Voor Toegang.
Directeur van Spoedtest noemt de verdenking van Fraude “volledig ongegrond”, Spoedtest verstrekt namelijk geen vaccinatiebewijzen. Aldus Rasmus Emmelkamp van spoedtest.
Onrechte vaccinatiebewijzen door testaanbieder
“We hebben sterke vermoedens dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen zijn afgegeven”, verteld Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De Jonge ligt de verdenkingen over spoedtest fraude verder toe met: “Ze maakten vaccinatiebewijzen aan, dat hoort een testaanbieder niet te doen. Dat is een van de redenen dat ze in beeld kwamen.” Het ministerie is sinds de introductie van de QR-code erg oplettend op fraude met de CoronaCheck-app. Dagelijks wordt de afgifte van QR-codes door het ministerie gemonitord. Hiermee worden verdachte patronen snel herkend en aangepakt.
Verkoop van QR-code
De overheid deed al eerder aangifte tegen verschillende testbedrijven en zorgmedewerkers wegens het vervalsen van coronatoegangsbewijzen of vaccinatie bewijzen. Maar waar het eerder ging om fraude bij kleinere zorgbedrijven, gaat het ditmaal om spoedtest. Spoedtest is met 100+ testlocaties namelijk het grootste commerciele testbedrijf in Nederland. Ze hebben naar eigen zeggen meer dan 1,5 Miljoen testen uitgevoerd.
Spoedtest voerde voorheen 20% van alle testen via testvoortoegang.nl uit. Ondanks de grote van spoedtest, geeft Testen voor Toegang aan dat andere testbedrijven voldoende capaciteit hebben om de testen van spoedtest over te nemen.
Spoedtest blijft geopend
De directeur van spoedtest.nl benadrukt op zijn website dat spoedtest ondanks de blockade op de CoronaCheck-app geopend blijft. Hoewel er geen QR-code in de app kan worden geleverd na een negatieve spoedtest, blijven hun testen RIVM goedgekeurd. Je kunt dus niet naar het restaurant met een spoedtest, maar wel naar het buitenland. Het internationale reiscertificaat blijft namelijk valide. Regels wijs op reis: https://corona-teller.nl/reisadvies-wijs-op-reis/
Met valse spoedtest-bewijs naar Curaçao
Al eerder dit jaar kwam spoedtest in opspraak wegens fraudeleuze praktijken. Zo kon de Amsterdamse Judith met een vals testbewijs, gekregen van een spoedtest medewerker naar Curaçao vliegen. Judith kreeg de uitslag en reiscerificaat van haar spoedtest niet optijd binnen. Daarom ging ze verhaal halen bij de spoedtest locatie in Amsterdam. Vervolgens stuurde de medewerker een vals bewijs. Dat dit testbewijs gefraudeerd was, kon Judith direct zien. Het testbewijs was namelijk van een andere test, andere tijdstip en nog erger, Judith kon het testbewijs zelf aanpassen.
Rasmus Emmelkamp, directeur spoedtest wil met belang van het fraude onderzoek niet reageren. Hij laat aan weten: “Ieder PDF-bestand is via verschillende programma’s open te maken en te bewerken. Dat kun je niet toeschrijven aan ons als bedrijf. Het lijkt me niet verstandig om gebeurtenissen uit het verleden te mengen met wat er nu aan de hand is.”
Dit is opvallend aangezien er eerder werd gereageerd op dat aanpassen van het reisdocument met een speciaal aangeschaft software pakket kan. Terwijl in onderstaande foto van NHnieuws duidelijk te zien is dat er niet meer nodig is dan een standaard gratis PDF programma.